Тупичівська громада
Офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГУ ДПС у Чернігівській області: Основне про ЄСВ. Варто нагадати!

Дата: 15.09.2021 11:10
Кількість переглядів: 138

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ

За Законом про Держбюджет на 2021 рік, розмір мінімальної зарплати у 2021 році становить:

у місячному розмірі: з 1 січня — 6000 гривень, з 1 грудня — 6500 гривень;

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ з січня по листопад 2021 року: 6000 х 22% =1320 грн, а за грудень – 1430 грн. (6500 х 22%).

Максимальна база для нарахування ЄСВ з січня по листопад 2021 року складає 90 000 грн, у грудні – 97 500 грн.

 

ЄСВ для роботодавців

За Законом №2464 не нижче мінімального страхового внеску потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22% за працівників, які працюють за основним місцем роботи. Тож у 2021 році при нарахуванні зарплати основному працівникові потрібно сплачувати ЄСВ у січні – листопаді не нижче 1320 грн. А з грудня – не нижче 1430 грн.

Нагадуємо, що у разі нарахування ЄСВ на зарплату працівників - осіб з інвалідністю всім роботодавцям слід застосовувати ставку 8,41% до фактичної суми нарахованої зарплати.

 

Хто з ФОПів звільняється від сплати ЄСВ у 2021 році

Крім сплати ЄСВ за працівників, ФОП сплачують ЄСВ і за себе.

З 1 січня 2021 року самозайняті особи: особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, можуть не сплачувати за себе ЄСВ в разі відсутності доходу (прибутку).

Тобто, якщо ФОПом не буде отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Якщо в певному місяці (або у році) оподаткованого ПДФО чистого доходу в самозайнятої особи не буде, то він має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже, і не платити ЄСВ за такий період. Проте страховий стаж за цей період не зарахується.

ФОП, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку та отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе єдиного внеску. Хоча можуть і сплачувати – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Якщо ФОПи - наймані працівники

Якщо ФОП (як "загальщики", так й "спрощенці") або особи, які здійснюють незалежну профдіяльність, одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони мають право не платити ЄСВ за себе за умови, що роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі самозайняті особи ЄСВ платитимуть.

Тобто, в такому випадку самозайнята особа зможе доплатити за себе лише різницю до мінімального страхового внеску (а може сплатити і більше, проте не більше максимального страхового внеску).

 

ФОП-незалежник

З 1 січня 2021 року, якщо особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, одночасно перебуває на обліку як фізична особа - підприємець і здійснює один вид діяльності, то така особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску. У разі недотримання вищезазначених вимог в частині здійснення різних видів діяльності, на таку особу не поширюються положення Закону N 2464.

 

Фізособи-«єдинники» І групи.

Через карантин ФОПи І групи спрощеної системи оподаткування звільняються від сплати ЄСВ за січень-травень 2021 року. Це передбачено нормами Закону № 1072.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь