Тупичівська громада
Офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як повернути помилково перераховані кошти роз’яснює податкова

Дата: 23.07.2021 14:57
Кількість переглядів: 148

Звертаємо Вашу увагу на те, що нараховані і сплачені суми податків, зборів та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску обліковуються в інтегрованих картках платників (ІКП), які відкриваються органами ДПС за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками. Облік нарахованих і сплачених сум ведеться автоматично.

            Кожна ІКП узгоджується з певним бюджетним рахунком або рахунком для зарахування єдиного внеску, отже, сплачена Вами сума буде відображена у Вашій ІКП тільки у разі заповнення у платіжному документі коректного рахунку. Всі бюджетні рахунки та рахунки для зарахування єдиного внеску по Чернігівській області розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Чернігівській області в розділі Бюджетні рахунки. Дуже зручно визначати рахунки для зарахування коштів в ІТС «Електронний кабінет», адже там відображаються рахунки, узгоджені саме з Вашими ІКП.

            У разі помилкової або надмірної сплати кожен платник у відповідності до статті 43 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) має право на повернення таких коштів або ж перерахування їх на інший бюджетний рахунок. Підставою для повернення є заява платника та наявність відповідної переплати у ІКП.

            З метою реалізації вимог статті 42¹ Податкового кодексу України в ІТС «Електронний кабінет» запроваджено електронний сервіс з використанням якого платники мають можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

            Для повернення платникам податків помилково або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені платник подає до податкової служби заяву за ідентифікатором форми «F/J 1302001».

В ній обов’язково необхідно зазначати:

назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

його суму;

дату сплати;

напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються.

            До заяви бажано додати копію платіжного документа, на виконання якого помилково або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

            Подання заяви на повернення коштів через Електронний кабінет: https://cabinet.tax.gov.ua здійснюється наступним чином.

            Крок 1

У головному меню в розділі  «Заяви, запити для отримання інформації» із запропонованого переліку вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені

(J1302001 – для юридичних осіб або F1302001 – для фізичних осіб).

            Крок 2

Після заповнення запропонованих реквізитів Заяви необхідно зберегти її, накласти електронний підпис та відправити територіальному органу ДПС.

            Крім того нагадуємо, що повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їх сплати та за умови відсутності у платника податкового боргу.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь