Тупичівська громада
Офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Чернігівщині викрили схему ухилення від сплати податків на 15 мільйонів гривень

Дата: 08.07.2021 15:05
Кількість переглядів: 277

Про те, до яких схем вдаються окремі господарники аби занизити суму податків, розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Ольга Корнієвська.

Майже рік у зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з COVID – 19, контролюючі органи не проводили перевірок платників податків, які формували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів або послуг. Наразі податківцями області викрито схему розкрадання бюджетних коштів.

Так, в поле зору податківців потрапив суб’єкт господарювання, який протягом 2019-2020 років, маючи обсяги продажу понад 450 млн грн., не сплатив до бюджету жодної гривні податку на додану вартість. Дане підприємство займається будівництвом, капітальним ремонтом, утриманням доріг державного та місцевого значення на території Чернігівської, Сумської, Київської та Житомирської областей та є неодноразовим переможцем публічних закупівель, які фінансуються за державні кошти, замовниками робіт є державні департаменти та управління зазначених областей.

Податковими аудиторами Головного управління ДПС у Чернігівській області в ході проведення документальної позапланової виїзної перевірки встановлено, що крім звичайного бітуму, асфальту, щебеню, піску, переважно за державний кошт, дане підприємство освоїло використання нового компоненту, який має назву «схемний податковий кредит».

При формуванні ризикового податкового кредиту з ПДВ підприємство задокументувало отримання бітуму, піску, щебеню невідомого походження більш як від 30 постачальників. Фактично ці контрагенти - постачальники, використовуючи так звані «скрутки ПДВ» лише умисно формували податкову вигоду для даного підприємства, з метою несплати ним ПДВ. Наприклад, при постачанні бітуму у контрагента відсутнє придбання бітуму, натомість, його податковий кредит з ПДВ сформовано за рахунок придбання одягу та продуктів харчування.

 Такі підприємства не мали можливості реального постачання будівельних матеріалів у зв’язку з відсутністю найманих працівників, виробничих ресурсів, є фігурантами у кримінальних провадженнях. Ділки, які залучені до ланцюга постачання, звітували з ПДВ лише декілька місяців, а саме, в період надання податкової вигоди вищезгаданому будівельному підприємству та іншим платникам податків.

  В результаті такої оборудки, з використанням  схемного податкового кредиту, підприємство ухилилось від сплати до бюджету податку на додану вартість на суму 15 мільйонів гривень.

 

Начало формы

Конец формы

Начало формы

Конец формы

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь