Тупичівська громада
Офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно харчові отруєння.

Дата: 02.07.2021 10:18
Кількість переглядів: 223

   Літо-період, коли при підвищенні атмосферних  температур створюються умови для виникнення  і розвитку кишкових інфекцій.

   Збудники харчових отруєнь сальмонели (їх більше тисячі видів), стафілококи і дизентерійна паличка Зонне. До організму небезпечні мікроби потрапляють разом із їжею та  водою. Їх можуть занести на продукти або посуд мухи, вони (мікроби) можуть причаїтися на погано вимитих овочах, ягодах, особливо на тих, що були удобрені гноєм.

   Потрапивши до їжі, мікроби   швидко розмножуються, багато з них ще й виділяють  отруйні продукти життєдіяльності (токсини).

   Ознаки харчового отруєння:

-  блювота, що супроводжується нудотою;

-  біль у животі;

-  підвищення температури тіла;

-  діарея.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
 До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

 Хвороба може проявлятися не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

При появі клінічних ознак хвороби слід негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь слід неухильно дотримуватися простих правил як особисто кожному в буденному житті так і під час роботи в закладах громадського харчування:

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • дотримуватися технології приготування (добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу);
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не використовувати воду з неперевірених джерел;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

Саме дотримання простих правил може уберегти від інфекційного захворювання.

Бажаємо міцного здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь